Zbirka podvodne arheologije

Zbirka podvodne arheologije Arheološkog muzeja Istre (AMI) osnovana je početkom 2015.godine. Unutar zbirke se obrađuju i čuvaju arheološki predmeti vezani uz maritimnu i nautičku djelatnost, kao i oni nalazi koji su zbog određenih geomorfoloških i hidroloških utjecaja kroz prošlost potopljeni odnosno ostali ispod razine mora ili razine unutarnjih voda na području Istarske županije. U fundusu Zbirke nalaze se pokretni arheološki nalazi od keramike, stakla, metala, kosti, kamena, drveta i kože, koji datiraju od razdoblja prapovijesti do novog vijeka, a potječu s arheoloških nalazišta s područja Istarske županije.

Povijest prvog podmorskog arheološkog istraživanja u Istri seže u 1963. godinu, kada je u podmorju Rta Savudrija provedeno istraživanje brodoloma iz 1. st. pr. Kr., s teretom od  dvjestotinjak amfora (nalaze se izložene u podzemlju amfiteatra na izložbi „Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u antici“).

Postupnim razvojem podvodne arheologije i autonomnog ronjenja na Jadranu, sredinom 60-ih godina 20. stoljeća obučavali su se civilni ronioci koji su sudjelovali u organiziranim akcijama arheoloških pretraživanja podmorja. U Arheološkom muzeju Istre za koordinaciju i stručno vodstvo arheoloških akcija bio je zadužen kustos Antičke zbirke Štefan Mlakar. Godine 1965. okupio je  ronioce Centra za podvodne aktivnosti "Pula" (CPA – Pula), a već 1966. godine arheološkoj ekipi su se pridružili i ronioci iz pulskog Kluba podvodnih aktivnosti "Uljanik" (KPA Uljanik). U arheološkim istraživanjima podmorja sudjelovali su i ronioci ratne mornarice. Te je radove financirao  tadašnji Republički  zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zagreba, u cilju prikupljanja podataka i izrade arheološke karte lokaliteta na Jadranu.

Arheološki muzej Istre je 2007. godine ponovo otpočeo s aktivnim radom na polju podmorske arheologije. Te su godine provedena zaštitna istraživanja rimske maritimne vile kod Pomera, koja su obuhvatila i istraživanje mula vile u podmorju. Nakon tog istraživanja AMI je započeo aktivno djelovanje po pitanju zaštite, istraživanja i prikupljanja podataka o podmorskoj baštini Istre.

Rimska uljanica iz 1. stoljeća, lokalitet rimskog mula u Pomeru.

 

Godine 2011. Arheološki muzej Istre započinje međunarodnu suradnju sa sveučilištima u Salentu i u Trstu, i to na podmorskom arheološkom istraživanju rimske luke u Savudriji. Istraživanja su provedena od 2011. do 2014. godine.

Istraživanje mula rimske luke u Savudriji, 1. stoljeće.

 

Južno od Savudrije, u podmorju Zambratije istraživani su nalazi iz prapovijesnog razdoblja pa preko antike do kasnog srednjeg vijeka. Tu su utvrđeni ostaci prapovijesnih kuća – sojenica iz ranog eneolitika te ostaci šivane brodske konstrukcije koja datira u razdoblje prijelaza brončanog u željezno doba. Brod iz Zambratije predstavlja najstariji sačuvani nalaz brodske konstrukcije spojene tehnikom šivanja na prostoru Mediterana.

Godine 2013. u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Puli – Upravom za zaštitu kulturne baštine i s francuskim Centrom Camille Jullian (CNRS, Sveučilište Aix-Marseille), započet je međunarodni projekt istraživanja prapovijesnog šivanog broda u Zambratiji.

 

Istraživanje prapovijesnog broda iz 12. – 10. st. pr. Kr., Zambratija (Umag)

Analiza prapovijesnog šivanog broda iz Zambratije.

 

U sklopu hrvatsko-francuske suradnje, AMI provodi istraživanje na ostacima dva šivana broda iz rimskog vremena koja su otkrivena u slojevima antičke luke u Puli, a od 2017. godine pokrenuta su i nova istraživanja kasnoantičkog broda stradalog u brodolomu kod Rta Kamenjak.

Istraživanje kasnoantičkog broda u Debeljaku (Kamenjak)

 

U sklopu Zbirke podvodne arheologije, od 2014. provodi se projekt zaštite i istraživanja potopljenog rimskog gospodarskog kompleksa u Uvali Bijeca kod Medulina.

 

Arhitektura iz rimskog razdoblja, 1. st. pr. Kr. - 1. st., Bijeca (Medulin)

 

Zbirka podvodne arheologije AMI-ja uspješno surađuje s klubovima i udrugama Ronilačkog saveza

Istarske županije.

 

Informacije, konzultacije i upiti:

Dr.sc.Ida Koncani Uhač -  muzejska savjetnica, voditeljica zbirke

tel: 052/351-320

e-mail: ida.koncani-uhac(at)ami-pula.hr 

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.