Novovjekovna zbirka

Arheološka istraživanja, bilo na kopnu ili pod morem, često rezultiraju pronalaskom novovjekovne građe koja je svjedočanstvo jednog vremena i života u njemu. Ta građa pomaže nam upotpuniti sliku o određenom povijesnom razdoblju, iz nje se iščitavaju pojedinosti vezane uz gospodarski i politički život, ukus stanovništva određenog razdoblja, kontakti i veze s ostalim svijetom. Ona ujedno predstavlja nepobitni dokaz kontinuiteta življenja na ovim prostorima.

Novovjekovna zbirka Arheološkog muzeja Istre sadrži predmete od keramike, stakla, metala, kosti i kamena, svjetovnog i sakralnog karaktera (keramika - stolno i kuhinjsko posuđe, pećnjaci, igračke; staklo – posuđe; metal - novčići, devocionalije, pribor za jelo; kamen – dijelovi arhitekture, skulptura, granično kamenje; kosti – kozmetički pribor). Svi predmeti pronađeni su arheološkim istraživanjima na području istarskog poluotoka. Manji dio pripada slučajnim nalazima koji su poklonjeni muzeju. Predmeti zbirke čuvaju se u Arheološkom muzeju Istre i samostanu sv. Franje u Puli.

Iz bogatog fundusa može se izdvojiti stolno glazirano posuđe koje potječe iz radioničkih centara sjeverne Italije i Španjolske, dvije skulpture iz skupine Navještenja koje su rad škole Pietra Lombarda, venecijanska skulptura sv. Ivana Krstitelja i svetačke medaljice iz mnogih europskih hodočasničkih destinacija (Loreto, Padova, Marija Zell, Trsat, Bistrica…).

 

Informacije, konzultacije i upiti:

Dr. sc. Tatjana Bradara - muzejska savjetnica, voditeljica zbirke
tel: 052/351-307
e-mail: tatjana.bradara(at)ami-pula.hr

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.