Svečana dodjela Nagrada Hrvatskog muzejskog društva

28.10.2019 u 17:29

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj 25.10.2019., u Muzeju Mimara dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2018. godini.
Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.
Arheološki muzej Istre je i ove godine osvojio vrijednu nagradu u kategoriji za realiziranu izložbu
Prapovijest u rukama, autorica Đeni Gobić Bravar i Maje Čuka
Arheološki muzej lstre partner je lnterreg Central Europe projekta COME-IN! koji je usmjeren ka povećanju pristupačnosti muzejskih institucija prema osobama s invaliditetom. Kroz aktivnosti projekta razvijena je izložba Prapovijest u rukama koja je primarno fokusirana na slijepe i slabovidne osobe, ali vođena načelom da bude pristupačna svima. Autorice izložbe Maja Čuka (kustos arheolog) i Đeni Gobić-Bravar (viši restaurator) osmislile su izložbu koja se temelji na arheološkim nalazima, ali prepričava publici osnovne životne tematike koje su i danas dijelom našega života.
Želja je bila realizirati jednostavnu, edukativnu izložbu koja će svima, od djeteta do odrasle osobe, prikazati život tijekom prapovijesti u lstri.
Tema krova nad glavom, odijevanja, prehrane, religije i smrti prikazana je kroz mnoštvo taktilnih sadržaja poput replika originalnih predmeta, idejnih rekonstrukcija nastambi i grobnih cjelina te idejnih replika alata i svakodnevnih predmeta poput odjeće. Sve su se replike mogle slobodno dirati, a bile su popraćene originalima u vitrinama. Legende predmeta izrađene su na latiničnom i brajičnom pismu. Sadržaji poput geografskih karata, dekorativnih crteža na keramici i slikarija na prapovijesnim situlama izrađeni su reljefnim prikazima. Osim velikog fokusa na predmetima koje je moguće dodirivati, brajičnom pismu i reljefnim crtežima, pažnja je posvećena dodatnim oblicima prilagodbe. lzložbene su vitrine izrađene na način da im osoba, korisnik invalidskih kolica, lako priđe i opipa predmete, postavljena je mala rampa da bi svaki dio izložbe bio pristupačan osobama s poteškoćama u kretanju, tekstovi su realizirani na pojednostavljeni način kako bi bili razumljivi svakome. Prateći sadržaji izložbe bile su kreativne radionice izrađivanja predmeta na prapovijesni način te samostalne radionice pisanja brajice uz pomoću brajičnih tablica s uputama za pisanje. Uz izložbu je realiziran katalog na brajici, popraćen taktilnim crtežima te klasični popratni katalog. Izložba je doprinijela muzejskoj struci prikazujući mnogobrojne načine na koje je moguće muzejske sadržaje približiti posebno osjetljivoj kategoriji publike kao što su osobe s invaliditetom.


Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.