Priče iz mora

30.05.2014 u 10:08

Podvodna arheologija sjevernog Jadrana

III. kampanja podmorskog istraživanja u Savudriji

2 - 15 lipnja 2014

Podmorsko istraživanje antičke luke u Savudriji započelo je 2011. godine, kao dio međunarodnog projekta pod nazivom Storie dal mare. Archeologia Subacquea in alto Adriatico. Priče iz mora. Podvodna arheologija sjevernog Jadrana. Projekt se bavi proučavanjem i istraživanjem obalnog krajolika duž tršćanske i istarske obale, a cilj mu je rekonstrukcija paleokrajolika i istraživanje fenomena relativnih promjena morske razine te zaštita i valorizacija potopljenih i obalnih kulturnih dobara sjevernog Jadrana.

Sudionici istraživačkog projekta u Savudriji su Arheološki muzej Istre u Puli (Hrvatska), Dipartimento di Beni Culturali pri Sveučilištu u Salentu (Italija), Dipartimento di Studi Umanistici (DiSU), pri Sveučilištu u Trstu (Italija) i Muzej grada Umaga – Museo civico di Umago (Hrvatska).

Voditeljice podmorskog istraživanja u Savudriji su Ida Koncani Uhač, kustosica iz Arheološkog muzeja Istre i Rita Auriemma, profesorica podmorske arheologije na Sveučilištu u Salentu. Ideja o zajedničkoj suradnji se razvila u svibnju 2010. god., na međunarodnom kongresu o podmorskoj arheologiji, održanom u Gradu u Italiji.

Ovogodišnja, 3. kampanja podmorskog istraživanja antičke luke u Savudriji ima za cilj provesti istraživanje na dijelu unutarnjeg mula s južne strane uvale kako bi se ustanovila kronologija nastanka građevine i vrijeme korištenja ovog dijela luke u antici.

Antička luka Savudrija, zabilježena je na geografskoj karti Tabula Peutingeriana iz 3. st, kao antički Silvo, a u pisanim podacima Itinerara Anonimnog Ravenjanina iz 7. st., spominje se kao Silbio ili Silbonis. Luka se nalazila na važnom trgovačko pomorskom putu koji je vodio iz pravca kolonijalnih gradova Aquileia i Tergeste prema jugu i obratno. O važnosti ove luke kroz povijest pisali su povjesničari: Guideone, Coppo, biskup Tomasini, Kandler, Degrassi i drugi. Krajem XX. stoljeća u luci Savudrija se provode i zaštitna podmorska istraživanja.

Lokalitet antičke luke u Savudriji pripada jednom od najbolje očuvanih podmorskih arheoloških spomenika na hrvatskom Jadranu. Ova antička luka sastojala se od dva lukobrana i operativne obale. Danas je izvorno sačuvan monumentalni južni lukobran i operativno pristanište na južnom dijelu uvale dok je operativno pristanište sa sjeveroistočne strane rekomponirano u današnju obalu. Mještani Savudrije i njene okolice, zaljubljenici u svoj kraj, uvijek rado i srdačno dočekaju arheologe kojima boravak i rad u Staroj Savudriji prođe u ugodnom i pozitivnom ozračju.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.