MIT U PROSTORU

11.05.2015 u 10:48

Multidisciplinarni program Instituta za arheologiju "Mit u prostoru" usmjeren je na popularizaciju novoga znanstvenog pristupa koji istražuje i pokušava tumačiti načela po kojima su još nekršteni Slaveni, po dolasku u naše krajeve, uređivali sveti prostor. U recentnim su istraživanjima otkrivene tročlane strukture (tri točke u prostoru) koje svojim smještajem u prostoru simboliziraju odnose među vrhovnim slavenskim bogovima. "Sveti trokuti" te vrste bili su preslik urednoga svetoga nebeskog svijeta na zemlju, a obredi povezani s tima trima točkama omogućavali su svakogodišnju obnovu vegetacije, povremenu obnovu plemenske vlasti i, u kriznim situacijama, obnovu snaga Reda u borbi protiv Nereda, Kozmosa protiv Kaosa.

Program popularizacije realizira se potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Provodi se u sredinama u kojima su do sada već uočene i istražene navedene trokutne mitološke „pozornice“. Sastoji se prvenstveno od znanstveno-popularnih predavanja kojima se prezentira tema te se pobliže pojašnjava na konkretnom lokalnom primjeru.

Predavanja prati i prigodna pokretna izložba na kojoj se na desetak atraktivnih samostojećih panoa posjetiteljima približavaju najznačajniji i najzanimljiviji aspekti teorije o svetom prostoru pretkršćanskih Slavena. Dosadašnje spoznaje o navedenim tročlanim slavenskim strukturama u Hrvatskoj objedinjene su u knjizi "Sveti trokuti. Topografija hrvatske mitologije" koja je izdana u srpnju 2014. u nakladi Ibis grafike sa sunakladnicima Institutom za arheologiju i Maticom hrvatskom.

 

Predstavljanje knjige je u 12. svibnja 2015. godine u 12 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Kandlerova 39.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.