IV. Savjetovanje SEE Mosaics „Prezentacija demontiranih mozaika na pokretnim podlogama“

25.09.2017 u 11:41

Od 3. do 6. listopada 2017. godine u Županijskoj komori Pula održava se četvrto međunarodno savjetovanje stručnjaka za zaštitu mozaičke baštine jugoistočne Europe u sklopu projekta Southeast Europe MosaicsSkup se održava uz financijsku potporu međunarodne organizacije Central European Initiative, a organizira ga Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Županijskom komorom Pula i Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu. Ovogodišnja tema savjetovanja je „Prezentacija demontiranih mozaika na pokretnim podlogama“. Cilj je raspravljati o problematici konzervatorsko-restauratorskih tehnika, o prošlim i sadašnjim rješenjima u radu s  demontiranim mozaicima, kao i o izazovima prezentacije i očuvanja demontiranih mozaika na pokretnim podlogama. Tehnologija i materijali, kao i pristup konzerviranju, s vremenom se mijenjaju pa takva razmjena iskustava donosi nove spoznaje u modernom pristupu zaštiti mozaika i napredak u postupku konzerviranja mozaika.

Savjetovanje obuhvaća stručna predavanja, izložbu postera i obilaske nalazišta s mozaicima u Puli i Eufrazijeve bazilike u Poreču. Osim stručnjaka iz Hrvatske, predavanjima i prezentacijama predstavit će se stručnjaci iz Austrije, Bugarske, Italije, Francuske, Grčke, SAD-a, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Ovim savjetovanjem nastavlja se širenje mreže stručnjaka s područja konzerviranja-restauriranja mozaika, čime se unaprjeđuje međunarodna suradnja u edukaciji stručnjaka, kao i zaštiti te prezentaciji mozaičke baštine jugoistočne Europe. Na taj se način razvija početna ideja projekta Southeast Europe Mosaics. Kao regionalni projekt, inicirao ga je Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, uz sudjelovanje predstavnika  zemalja jugoistočne Europe. Temeljni je cilj projekta podizanje svijesti o potrebi organiziranije zaštite mozaičke baštine okupljanjem i suradnjom stručnjaka.

 

Više informacija o ovogodišnjem savjetovanju i o cijelom projektu dostupno je na mrežnim stranicama: www.h-r-z.hr, www.ami-pula.hr, www.seemosaics.org.

Datoteke:
pozivnica.pdf1.2 M
Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.