Ars amatoria. Ljubav i erotika u starom Rimu

17.04.2015 u 10:16

Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar.

Kroz 22 panoa i bogati katalog, autorica priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim mjesto razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu. Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode. Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva.

Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima "šokantnih" slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke seksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku.

Izložbu organiziraju Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre u Galeriji C8. Otvaranje izložbe je 21. travnja 2015. godine u 12,00 sati. Istoga dana u 19,00 sati u Galeriji C8 biti će održano i predavanje o ljubavi i erotici u starom Rimu, autorice izložbe dr. sc. Kornelije A. Giunio. Izložba se može besplatno pogledati do 15. svibnja 2015. godine.

Otvorenje izložbe 21.4.2015. u 12:00 sati
Predavanje dr. sc. Kornelija A. Giunio u 19:00 sati

Pozivnica za otvorenje izložbe ARS AMATORIA

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.